8 Aralık 2013 Pazar

Kim Peek 'in hikayesi

"Yağmur Adam"(Rain Man) karakterine esin kaynağı olan ve hafızasında 9 bin kitap bulunan 54 yaşındaki otistik Kim Peek'i kimdir?



Kim’in doğduğunda beyin kökünde bulunan beyinciği tam gelişmemişti, ayrıca iki beyin lobunu birbirine bağlayan köprücükler bulunmuyordu. 4 yaşına kadar konuşamayan ve küçüklüğünde özürlü olduğu sanılan Peek, ileriki yaşlarda yetenekleriyle herkesi şaşırtmaya başladı. Gerçi IQ testlerinde vasat sayılacak 87 puana ulaşabiliyor, ama bazı alanlarda zirve yaparken, bazı alanlarda da hiç performans sergileyemiyor. Gömleğinin düğmelerini bile ilikleyemeyen ancak hafızasına aldığı kitapları, hangi tarihin haftanın hangi gününe denk geldiğini şıp diye söyleyebilen Kim Peek için babası, ‘Okuduklarının yüzde 98’ini hatırlıyor. Hard diske yazılım kopyalamak gibi, ama Kim’in hafızası asla çökmüyor’ diyor.

KİM NELER YAPIYOR:Hafızasında 9 bin kitap bulunuyor.

Herhangi bir tarihin haftanın hangi gününe denk geldiğini söyleyebiliyor.

ABD’deki bazı kentlerin haritalarını olduğu gibi hafızasına almış durumda.

Klasik müziğe özel ilgisi var. Dinlediği parçanın hangi bestekara ait olduğunu, ne zaman yazılmış olduğunu hemen söylüyor.

Dünya tarihindeki büyük olayları, tarihlerini, aktörlerini hatırlıyor.

Telefon kodlarını, posta kodlarını ezbere biliyor.

Filmleri, konuları ve oyuncularıyla hatırlıyor.
Kim Peek'in rahatsızlığı savant sendromu.Savant sendromu:matematik, müzik veya görsel alanda yetenekki otistik hastaların yaşadığı sendroma verilen ad.Bu hastalara idiot savant denilmekte
KİM beyninin iki yarımküresinin birbiriyle bağının olmamasına bazı bilimadamları, nöronların bir taraftan diğerine doğru büyüyüp gelişerek hafızasını aşırı geliştirdiği yönünde varsayımlar da ortaya attı. Kim'in 16 aylık bir bebekken bile birçok şeyi hafızasına alabiliyor olduğu söyleniyor babası tarafından. Kitaplıktaki kitapları okuyup ters çevirerek yerine koyar ve böylece kitabı okuduğunu gösterirdi. Tarihten edebiyata, coğrafyadan spora, müzikten sayılara kadar geniş bir bilgi haznesine sahipti. Ve çoğu savantın aksine neyi ezberlediğinin farkında ve konudan haberdar olarak ezberlediği söyleniyor.

Kim Peek'in bu hikayesi Rain Man filminin ilham kaynağı olmuştur.Eğer bu filmi izlemediyseniz izlemenizi tavsiye ederim güzel etkileyici düşündürücü bir film....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder