29 Aralık 2013 Pazar

ALAYCI SACAKBAŞ (NEOCLİNUS BLANCHARDİ)

Alaycı Saçakbaş (Neoclinus blanchardi)

Amerika kıtasının batısında, San Francisco'dan (ABD), Baja California'ya (Meksika) kadar olan bir alanda bulunan bu ilginç canlı, görselde görüldüğü gibi oldukça ilginç bir yapıdadır. Okyanusun 3 ila 61 metre derinliklerinde bulunan bu tür, 2000 yılında yapılmış bir analize göre yaklaşık 38 derecelik sıcaklıkta yaşamaktadır. Işınsal Yüzgeçli Balıklar (Actinopterygii) sınıfına ait olan bu tür, 30 santimetrelik bir boya erişebilir ve bu, saçakyüzlü balıklar ("Neoclinus" cinsi) içerisindeki en büyük uzunluktur.

Ocak ila Ağustos ayları arasında üreyen bu canlının yumurtaları, ortalama 1.2 milimetrelik bir çapa sahiptir. İsminden de anlaşılabileceği gibi, bu balık oldukça "alaycı/iğneleyici" bir yapıdadır ve kolaylıkla davranışları değişebilir, saldırganlaşabilir. Boyutlarına bakmaksızın, kendisinden onlarca kat büyük bir türe bile sinirlenip saldırabilirler. İlk tehdit unsurunu hissettiklerinde, ağızlarını görseldeki gibi açıp, dişlerini gösterirler ve kendilerini büyük göstermeye çalışırlar. Eğer ki tehdit unsuru uzaklaşmazsa, yine boyutlarına bakmaksızın, saldırıya geçebilirler. 2000 yılında yapılan bir diğer araştırmaya göre, saldırılarında sadece dişlerini kullanırlar ve bu dişlerin fiziksel saldırı haricinde bir etkisi yoktur, zehirsizdir.

Tür, omnivordur ve hem et, hem ot yer. Yapılan araştırmalar, türün kendi ağırlığının ortalama 13.6 katı besin tükettiğini göstermektedir. Normalde, insanlara saldırmayan, tehlikesiz olarak görülen bir türdür; ancak bölgesine giren tehdit unsuru bir insansa, saldırmaktan çekinmediği tespit edilmiştir. Özellikle Michigan Üniversitesi'nden bilim insanlarının tür hakkındaki analizleri sürmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder