4 Aralık 2013 Çarşamba

Gezegenimiz dünya hakkında ilginç bilgiler


Gezegenimiz Dünya Hakkında İlginç Bilgiler


Dünyamız… Galaksimizin huzur dolu gezegeni… Herkesin bildiği gibi  Dünya güneş sisteminin üçüncü gezegeni olup; çapı 12.756 km, Güneş’e uzaklığı 149.597.890 km, ortalama yüzey sıcaklığı 15 derecedir.

13,7 milyar yıl önce dünyamız devasa bir toz bulutuyken Bing Bang (Büyük patlama) sonrası katılaşarak patlamanın etkisiyle kendi etrafında dönmeye başladı. Kendi etrafında dönmesinin bir sonucu olan merkez kaç kuvvetiyle parçalarının bir kısmını üzerinden atarak şu anki halini aldı.

Dünya neden kendi etrafında dönüyor ?

Aslında sadece Dünya değil, Güneş sistemindeki tüm gezegenler, yıldızlar, Ay hatta Güneş’te kendi etrafında döner. Bunun sebebi hakkında kesin bilgi bulunmamakla beraber yorum yapmak için önce oluşumlarından bahsetmek gerekir.

Bir teoriye göre yıldızlar ve gezegenler bing bang’den sonra oluşan çok sıcak plazma bulutları idi başlangıçta. Bu gazlar soğurken açığa çıkardıkları enerjiyi en iyi etraflarında dönerek harcayabilirlerdi. İşte bu yüzden kendi etraflarında dönerek soğuk, katı ve yuvarlak bir şekil aldılar.

1687 yılında Sir Isaac Newton’un ‘Hareketlerin Kanunları’ isimli kitabında belirttiği gibi, eğer bir şey hareket ediyorsa ve ona hiçbir dış kuvvet etki etmiyorsa hareketine sonsuza kadar devam eder. Dünyanın ilk dönüş hareketini nasıl kazandığı tam olarak bilinmiyorsa da onu etkileyecek önemli ölçüde bir dış kuvvet olmadığından dönüşüne uzun bir süre daha devam edeceği kesin.

 Dünyanın dönüşünü neden hissetmiyoruz ?

Dünya kendi ekseni etrafında yaklaşık 1600 km, güneş etrafında ise yaklaşık 105.000 km hızla döner. Peki Dünya bu kadar hızlı hareket ederken biz neden hissetmeyiz ? Aslında bu sorunun cevabı oldukça açık. Dünya dönerken içinde bulunduğu tüm cisimleri ve hava kütlesini de aynı hızda döndürür. Etrafında bulunan gök cisimleri de çok uzağında olduğu için kıyaslama yapamadığımızdan Dünya’nın dönüşünü hissedemeyiz.

 Camları olmayan bir uçakla yolculuk ettiğimizi düşünelim. Saatte 850 Km hızla hareket ediyoruz ama dışarıda dağları, nehirleri göremediğimiz için kıyaslayacak hiç birşey olmaz. Böylece uçtuğumuzun farkına varmayız. Dünyanın dönüşü de tıpkı camları olmayan bir uçakta yolculuk yapmak gibidir. Bizler de Dünya’nın hızı ile döndüğümüzden Dünya’nın bu inanılmaz hareketlerini hissetmeyiz.

Dünya dönerken ses çıkarır mı ?

Atmosfer içinde hareket eden her şey gibi Dünya’da hareketi esnasında ses çıkarır. İnsan kulağının işitebildiği, algılayabildiği ses 20 hz ile 20 khz aralığındadır. Bu nedenle biz çevrede doğa olaylarından kaynaklanan seslerin çoğunu duymayız. Dünya da dönerken çıplak kulakla duyamayacağımız frekansta bir ses çıkarır. Dünya’nın sesini duymaya çalışmak, gece yatarken ağzımızın içindeki bakterilerin sesini duymaya çalışmak gibidir.

 Bilim bu noktada boş durmuyor. Aşağıdaki videoda Nasa tarafından uzaya fırlatılan uzay araçları vasıtasıyla Dünya’nın dönerken çıkardığı sesin kaydı var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder