Yıldız Burunlu Köstebek (Condylura cristata)
Bu garip görünümlü canlı Kuzey Amerika'da bulunur; genellikle doğu Kanada ve kuzeydoğu Birleşik Devletler'de rastlanır. Condylurini oymağının ve Condylura cinsinin tek hayatta kalabilmiş türüdür.
Nemli ve alçak arazilerde yaşar ve genellikle sucul böcekler, solucanlar ve yumuşakçalar gibi omurgasızlarla beslenir. Çok iyi bir yüzücüdür; bu sayede akıntıların ve nehirlerin dibinde de avlanabilir. Diğer köstebekler gibi toprakta dar yüzey tünelleri kazar ve bu tünellerin ucu genellikle suyun altına çıkar. Gece gündüz aktiftir ve kışın da aktif kalabilir. Hatta kar içerisinde tünellerden oluşan bir ağ kurduğu görülür. Her ne kadar henüz sosyal yaşantıları ile ilgili detaylı bir çalışma yürütülmediyse de koloniyel olarak yaşadığı düşünülmektedir.
Bu canlının kılları su geçirmezdir, daha doğrusu suyu "iter". Pullu ayakları bulunur ve kalın, yağlı bir kuyruğa sahiptir. Kuyruğunun ilkbahardaki üreme sezonu boyunca canlıya besin sağladığı düşünülmektedir.
Türü şüphesiz net bir şekilde ayırt eden özelliği, burnunda bulunan ve Eimer'in Organı olarak bilinen son derece duyarlı organdır. Hemen hemen her köstebek türü gibi bu tür de fonksiyonel olarak doğuştan kör olduğu için (yani körelmiş gözlere sahiptirler) farklı adaptasyonlar ile avlanmak ve yolunu bulmak zorundadır. İşte Eimer'in Organı bu şekilde evrimleşmiştir. Bu organ üzerinde 25.000'den fazla alıcı bulunmaktadır ve bu alıcılar sayesinde köstebek dokunarak yiyecekleri net bir şekilde tanımlayabilmektedir. Bu türün yiyecek tespitinde en özelleşmiş ve hızlı köstebek türü olduğu bilinmektedir. 120 milisaniyede birim yiyeceği tespit edip tüketebilir (kendi kategorisindeki ortalama 227 milisaniyedir). Beyni, sadece 8 milisaniyede bir yiyeceğin yemeye değer olup olmadığına karar verebilir. Bu, türün sahip olduğu nöronların ulaşabileceği son noktadır, eğer farklı bir adaptasyon geçirmedikleri varsayılırsa.
Bu ilginç türden bolca bulmak mümkündür ve soyu tükenme tehlikesi altında değildir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder