Turgut Uyar Kimdir? Turgut Uyar'ın Hayatı Kısaca
Turgut Uyar, 1927 yılında Ankara'da doğdu. 1946'da Bursa Askeri Lisesi'ni, 1947'de de Askeri Memurlar Okulu'nu bitirdi. Personel subayı olarak çeşitli görevlerde bulunduktan sonra, 1958'de askerlikten ayrılıp, Türkiye Selüloz ve Kağıt Sanayii'nde memurluk yaptı. 1969'da kendi isteğiyle emekli oldu.
İlk şiiri, 1947 yılında Yedigün dergisinde yayımlandı. Kaynak dergisinin düzenlediği yarışmada ikincilik kazandı. Yarışmada seçiciler kurulunda bulunan Nurullah Ataç'ın daha sonra da titizlikle izlediği ve beğendiği bir şair olarak dikkatleri üzerine çekti. Şiirleri Varlık, Dost, Pazar Postası, Değişim, Papirus, Yeni Dergi, Türk Dili, Oluşum gibi dergilerde çıktı.
Şairin ilk şiirlerini topladığı "Arz-ı Hal" (1949)'de çeşitli etkilenmeler, ikinci kitabı "Türkiyem"de ise etkilerin azaldığı, çevre izlenimlerinin, kişisel duyguların ve içli bir anlatımın sürdüğü gözlenir. Uyar, "Dünyanın En Güzel Arabistan"ı (1959) ile ustaca değişimin içine girer.
İkinci Yeni şiir anlayışının en yetkin örnekleri sayılan şiirleri "Tütünler Islak" (1962) adlı kitabında yer alır. "Her Pazartesi" (1968) adlı şiir kitabı şairin İkinci Yeni öncesiyle İkinci Yeni döneminin bir bileşimi gibidir.
"Tütünler Islak"la Yeditepe Şiir Armağanı'nı ve Lucretius'tan Tomris Uyar'la birlikte yaptığı "Evrenin Yapısı" adlı çevirisiyle de 1975 TDK Çeviri Ödülü'nü kazandı.
Turgut Uyar, 1985 yılında hayatını kaybetti.
Turgut Uyar, Çağdaş Türk şiirinin önde gelen adlarından biriydi. İnsanın mutluluk arayışını dile getiren Uyar, imge düzeniyle genç kuşakları da etkilemişti...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder